Az új Windows 10 Op.Rendszer Változásai.

Written by redzs

2021.12.24.

Kategóriák

A Windows 11 specifikációinak, funkcióinak és rendszerkövetelményeinek keresése

 

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kereshetők meg a Windows 11-re vonatkozó eszközkövetelmények, valamint a Windows 11 verziói és az elérhető nyelvek. Itt olvasható további tájékoztatás a rendszerkövetelményekről és arról, hogy egyes számítógépek hogyan frissíthetők, illetve hogyan tehetők a beállítások módosításával a követelményeknek megfelelővé.

Rendszerkövetelmények

Hardverikon RendszerkövetelményekAmikor számítógépre telepíti a Windows 11-et, az itt ismertetett minimális rendszerkövetelményeket kell figyelembe vennie. Ha a számítógépe nem felel meg ezeknek a követelményeknek, előfordulhat, hogy a Windows 11 nem telepíthető az eszközre, és érdemes lehet fontolóra vennie egy új számítógép megvásárlását. Ha nem biztos benne, hogy számítógépe megfelel-e ezeknek a követelményeknek, vegye fel a kapcsolatot az számítógép eredeti hardvergyártójával (OEM), vagy ha az eszközén Windows 10 fut, ellenőrizze a kompatibilitást a PC Health Check alkalmazás használatával. Megjegyzés: Ez az alkalmazás nem ellenőrzi sem a grafikus kártyát, sem a kijelzőt, mivel a legtöbb kompatibilis eszköz megfelel az alábbiakban felsorolt követelményeknek.A frissítéshez a számítógépen a Windows 10 rendszernek kell futnia, a 2004-es vagy újabb verziónak. Ingyenes frissítések érhetők el a Windows Update szolgáltatáson keresztül a Beállítás>Frissítés és biztonság területről.
Processzor 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC).
RAM 4 GB.
Tárterület Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz. Megjegyzés: További részletekért lásd az alábbi, „További információk a Windows 11 naprakészen tartásához szükséges tárhelykövetelményekről” című részt.
Rendszerfirmware UEFI, biztonságos rendszerindítás. Itt találja a tudnivalókat arról, hogyan felelhet meg a számítógép ennek a követelménynek.
TPM Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module, TPM) 2.0. Itt találja az utasításokat arról, hogyan állítható be a számítógép úgy, hogy megfeleljen ennek a követelménynek.
Grafikus kártya DirectX 12-kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal.
Kijelző Legalább 9″ képátlójú, színcsatornánként 8 bites, nagy felbontású (720p) kijelző.
Internetkapcsolat és Microsoft-fiók A Windows 11 Home kiadás használatához internetkapcsolat és Microsoft-fiók szükséges.
A Windows 11 Home S módú működéséről való átváltáshoz szintén internetkapcsolatra van szükség. Az S módról itt található további információ.
A frissítések telepítéséhez, valamint bizonyos funkciók letöltéséhez és használatához valamennyi Windows 11-verzió esetén internet-hozzáférésre van szükség. Egyes funkciókhoz Microsoft-fiókra van szükség.

 

Bizonyos funkciók csak adott hardverelemekkel működnek. Bizonyos alkalmazások esetében a futtatásra vonatkozó rendszerkövetelmények meghaladják a Windows 11 minimális eszközkövetelményeit. Ellenőrizze a konkrét telepíteni kívánt alkalmazásokra vonatkozó eszközkompatibilitási információkat. Az eszközön rendelkezésre álló tárterület a telepített alkalmazások és frissítések függvényében eltérő lehet. A felső kategóriába tartozó, többet tudó számítógépeken a teljesítmény is arányosan jobb lesz. A jövőbeli frissítések újabb szoftveres vagy hardveres követelményeket támaszthatnak.

Írást tartalmazó jegyzettömb képe A Windows 11 funkcióspecifikus követelményeiA Windows 11 egyes funkcióira a fenti minimális követelmények mellett további követelmények is vonatkoznak. Az alábbiakban összefoglaltuk a főbb funkciókkal kapcsolatos további követelményeket:
(még nem lett kibocsátva)
Windows-alrendszer Android™-hoz‎
Az alkalmazások az Amazon Appstore-on érhetők el. További követelmények is várhatóak, amelyeket a termék egyes földrajzi területeken történő bevezetésekor fogunk közölni.
Az 5G-támogatás 5G-kompatibilis modemet igényel (a szolgáltatás rendelkezésre állása esetén).
Az automatikus HDR funkció használatához HDR monitor szükséges.
BitLocker to Go használatához USB flash-meghajtóra van szükség (Windows Pro és magasabb szintű kiadások esetén érthető el).
Az ügyféloldali Hyper-V használatához másodszintű címfordítási képességgel rendelkező processzorra van szükség (SLAT) (Windows Pro és magasabb szintű kiadások esetén érthető el).
Cortana használatához mikrofonra és hangszóróra van szükség. A szolgáltatás a Windows 11 rendszerhez jelenleg Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban érhető el.
DirectStorage használatához a játékokat tároló és futtató, a szabványos NVM Express-illesztőt használó NVMe SSD, valamint a Shader Model 6.0-t támogató DirectX12 GPU szükséges.
DirectX 12 Ultimate csak a technológiát kifejezetten támogató játékokban és videokártyákkal működik.
Jelenlét funkcióhoz olyan érzékelőre van szükség, amely képes érzékelni a felhasználó és az eszköz közötti távolságot, illetve az eszközzel való interakcióra vonatkozó szándékot.
Az Intelligens videokonferencia funkció használatához videokamerára, mikrofonra és hangszóróra van szükség (hangkimenet).
Multiple Voice Assistant (MVA) használatához mikrofonra és hangszóróra van szükség.
Dokkolás háromoszlopos elrendezéseihez legalább 1920 tényleges képpont szélességű képernyőre van szükség.
Némítás és feloldása a tálcáról funkció használatához videokamerára, mikrofonra és hangszóróra van szükség (hangkimenet). A globális némítás/némításfeloldás engedélyezéséhez az alkalmazásnak kompatibilisnek kell lennie a funkcióval.
Térbeli hang használatához a funkciót támogató hardverre és szoftverre van szükség.
Microsoft Teams funkció használatához videokamerára, mikrofonra és hangszóróra van szükség (hangkimenet).
Az érintésvezérlés használatához többpontos érintést támogató képernyőre vagy monitorra van szükség.
kéttényezős hitelesítéshez PIN-kódra, biometriai rendszerre (ujjlenyomat-leolvasó vagy megvilágított infravörös kamera) vagy WiFi- vagy Bluetooth-kompatibilis telefonra van szükség.
Hangalapú gépelés funkció használatához mikrofonnal felszerelt számítógépre van szükség.
Wake on Voice használatához Modern készenlét energiagazdálkodási modell és mikrofon szükséges.
Wi-Fi 6E használatához új WLAN IHV hardverre és illesztőprogramra, valamint Wi-Fi 6E-kompatibilis hozzáférési pontra/útválasztóra van szükség.
Windows Hello közeli infravörös (IR) képkezelésre konfigurált kamerát vagy ujjlenyomat-leolvasót igényel a biometrikus hitelesítéshez. A biometrikus érzékelőkkel nem rendelkező eszközökön a Windows Hello PIN-kóddal vagy hordozható Microsoft-kompatibilis biztonsági kulccsal használható.
Windows Projection használatához WDDM 2.0-kompatibilis videokártya és WiFi Directet támogató WiFi adapter szükséges.
Az Xbox (alkalmazás) használatához Xbox Live-fiók szükséges, amely nem minden régióban érhető el. Az elérhetőséggel kapcsolatos legfrissebb információkért lásd: Xbox Live – országok és régiók. Az Xbox alkalmazás egyes funkcióihoz aktív Xbox Game Pass-előfizetés szükséges (külön értékesített termék). További információ a bérletről.

 

Mínusz funkció ikonja Elavult és eltávolított funkciókAmikor Windows 10-ről frissít Windows 11-re, illetve amikor frissítést telepít a Windows 11 rendszerre, egyes funkciók elavulhatnak vagy eltávolításra kerülhetnek. Tekintse át a főbb érintett funkciókkal kapcsolatos alábbi információkat:
Cortana nem lesz része az első rendszerindítási élménynek, illetve a rendszer nem tűzi azt ki a tálcára.
Az asztal háttere nem küldhető el az eszközökre vagy az eszközökről a Microsoft-fiókkal való bejelentkezés után.
Az Internet Explorer Microsoft Edge IE módja felváltja az Internet Explorer 11 asztali alkalmazást a Windows 11-ben. További információkért lásd az Internet Explorer 11 asztali alkalmazás megszűnésével kapcsolatos gyakori kérdéseket.
Management capabilities a szervezetek számára csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre arra, hogy testreszabják a Start menüt és a tálcát:A Start gomb támogatja a Start gombos elrendezés felülbírálását, de nem támogatja az elrendezés zárolását a felhasználói módosításoktól.A tálcán lévő elemek sorrendjét és azok kitűzését a szervezetek szabályozhatják.
Matematikai beviteli panel eltávolításra kerül. A Matematikai felismerő igény szerint telepíthető, és a matematikai beviteli vezérlőt és a felismerőt is tartalmazza. Ez a változás a OneNote-ban és más alkalmazásokban végzett matematikai szabadkézi műveletekre nincs hatással.
Több alkalmazásra kiterjedő Kioszk mód nem használható. A Windows 11 csak egyetlen alkalmazás használatát támogatja Kioszk módban.
Hírek és érdeklődési területek szolgáltatást továbbfejlesztettük. Új funkciókkal bővítettük, amelyeket a tálca Widgetek ikonjára kattintva érhet el.
A zárolási képernyőn megjelenített gyors állapotadatok és a kapcsolódó beállítások el lettek távolítva.
Az S mód már csak a Windows 11 Home kiadásban érhető el.
Internetes keresési eredmények A Windows 11 nem támogatja az internetes keresési eredmények megjelenítésének letiltását beállításkulcson keresztül. A kapcsolódó csoportházirend-beállítást ez a módosítás nem érinti.
Képmetsző és aMetszet és rajz egyetlen alkalmazásba lett összevonva, megtartva a megszokott Képmetsző nevet.
Start menü jelentősen megváltozik a Windows 11 rendszerben, többek között az alábbi funkciók elavulttá válásával és eltávolításával:A továbbiakban nem támogatott az elnevezett alkalmazáscsoportok és -mappák használata, valamint nem méretezhető át az elrendezés.A kitűzött alkalmazások és webhelyek nem kerülnek át az új rendszerbe a Windows 10-ről való frissítéskor.Az élő csempék a továbbiakban nem használhatók. A könnyen áttekinthető, dinamikus tartalmakról az új Widgetek funkció gondoskodik.
Táblagép mód megszűnik, a leválasztott és csatlakoztatott billentyűzettel elérhető módokhoz új funkciók és beállítások lesznek elérhetők.
tálca Megváltozik, többek között az alábbi módon:A Kapcsolatok a továbbiakban nem jelenik meg a tálcán.Előfordulhat, hogy egyes ikonok a továbbiakban nem jelennek meg a rendszertálcán a frissített eszközökre vonatkozóan, ebbe beleértendők a korábbi testreszabások is.Az igazítás csak a képernyő aljához állítható be.Az alkalmazások a továbbiakban nem szabhatják testre a tálca területeit.
Az Idővonal eltávolításra kerül. Ehhez hasonló funkció azonban elérhető lesz a Microsoft Edge-ben.
A 18 hüvelykes és nagyobb képernyők esetén az Érintőbillentyűzettel nem rögzíthetők a billentyűzetkiosztások, illetve nem oldható fel azok rögzítése.
Tárca eltávolításra kerül.
A Központi Windows-telepítési szolgáltatások részben elavulttá váltak. Részletekért lásd ezt a cikket.
A Microsoft Store for Business és a Microsoft Store for Education már nem tartalmazza a Privát áruház lapot. Az alkalmazástelepítési lehetőségekről ebben a blogbejegyzésben olvashat.

 

Az alábbi alkalmazásokat nem távolítja el a frissítés, azonban ezek a Windows 11 tiszta telepítésekor nem fognak települni az új eszközökre. A Store-ból letölthető:

Kék ikon körbefutó nyilakkal A Windows 11 naprakészen tartásaA Windows-élmény folyamatos javítása érdekében szoftverfrissítéseket és -javításokat hozunk létre és adunk ki. Ezeket a frissítéseket az eszköz támogatott életciklusa alatt töltheti le eszközére.
Eszközének biztonsága és tökéletes működése érdekében gondoskodjon arról, hogy eszköze mindig naprakész legyen. Ha az eszköz csatlakozik az internethez, a Windows 11 rendszeres időközönként ellenőrizi, hogy vannak-e elérhető frissítések – így Önnek nem kell ezzel foglalkoznia (az internetszolgáltató díjat számíthat fel). A Gépház | Frissítés és biztonság | Windows Update pont megnyitásával ellenőrizheti, hogy eszközéhez vannak-e függőben lévő vagy választható frissítések.Fontos, hogy a frissítések telepítéséhez gondoskodnia kell az elegendő szabad tárterület rendelkezésre állásáról, valamint esetleg ellenőriznie kell, hogy a hardvert továbbra is támogatja-e annak gyártója.Keresse fel aWindows-termékek Életciklus GYIK oldalát.További információ a Windows 11 naprakészen tartásához szükséges tárterületigényrőlAz eszközhöz tartozó Windows operációs rendszer mérete, illetve a Windows letöltéséhez és telepítéséhez szükséges szabad tárterület mennyisége nagymértékben változó, és különféle tényezőktől függő. Itt tájékozódhat ennek okáról. A frissítésekhez szükséges szabad lemezterület méretét befolyásoló tényezők közé tartoznak a következők: a gépre előzőleg telepített Windows-verziók, az újra felhasznált Windows-fájlokkal, például a virtuálismemória-lapozófájllal vagy a hibernálási fájllal nyert szabad tárhely, az eszközre telepített alkalmazások, valamint az alkalmazások adattárolási módszere. Frissítéskor a Windows megpróbál automatikusan elegendő helyet felszabadítani, és ha az automatikus törlés nem eredményez elég tárhelyet, akkor a rendszer végigvezeti Önt a további lemezterület felszabadításához szükséges lépéseken. A lemezterület felszabadítását önállóan is elvégezheti.

 

 

Képfelirat fogaskerékkel Nyelvi verziókA Windows 11 esetében teljeskörűen honosított nyelvek a következők:
arab (Szaúd-Arábia)bolgár (Bulgária)kínai (Kínai Népköztársaság)kínai (Tajvan)horvát (Horvátország)cseh (Cseh Köztársaság)dán (Dánia)holland (Hollandia)angol (Egyesült Királyság)angol (Egyesült Államok)ész (Észtország)finn (Finnország) francia (Franciaország)francia (Kanada)német (Németország)görög (Görögország)héber (Izrael)magyar (Magyarország)olasz (Olaszország)japán (Japán)koreai (Korea)lett (Lettország)litván (Litvánia)norvég, bokmål (Norvégia)lengyel (Lengyelország) portugál (Brazília)portugál (Portugália)román (Románia)orosz (Oroszország)szerb (latin ábécével, Szerbia)szlovák (Szlovákia)szlovén (Szlovénia)spanyol (Spanyolország)spanyol (Mexikó)svéd (Svédország)thai (Thaiföld)török (Törökország)ukrán (Ukrajna)

 

További nyelvek Language Interface Pack csomagok formájában állnak rendelkezésre

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

n/a
Egyéb kategóriaAz új Windows 10 Op.Rendszer Változásai.