FKERES függvény – Hogyan használjam?

Written by redzs

2021.07.14.

Kategóriák

Az FKERES függvény

Az FKERES (VLOOKUP) függvény azért FKERES, mert függőlegesen keres egy táblázatban. Vagyis az első oszlopában megnézi az első értéket, és ha nem egyezik, függőlegesen halad lefelé a többi cellában egészen addig, míg meg nem találja a keresett értéket. (ha többször is szerepel a táblázat első oszlopában, az elsőnél fog megállni!)

Argumentumai:

=FKERES(keresési_érték;tábla;oszlop_szám;[tartományban keres]

Keresési érték: az az érték, amelyet szeretnél megkeresni a táblázatban

Tábla: az a táblázat, amelyben a keresési értéket meg kell keresni

Oszlopszám: a táblának azon oszlopának száma, amelyből az eredményt szeretnéd megkapni

Tartományban keres: nem kötelező argumentum, ha pontos egyezést keresel, akkor a 0-t írd be

A példában különböző termékkódokhoz keresem hozzá az egységárat, az egységet és a valutát

Az első termékkódhoz írjuk be a függvényt, majd lefelé fogjuk másolni.

Kattints a C19-es cellába és a szerkesztőlécen lévő fx gombra kattintva, hívd be az FKERES függvényt! (A függvények alapvető használatáról az Excel függvények használata – hol kezdjem bejegyzésünkben olvashatsz)

A Függvényargumentumok ablakban láthatsz egy pár sor súgót magáról a függvényről, illetve alatta az egyes argumentumokról.

A keresési érték az az érték, amelyet keresek. Ez a kis táblázatban lévő első értéket tartalmazó cella, vagyis a B19-es.

A Tábla egy másik munkalapon szerepel, az Fkeres_tabla munkalapon, kattints át arra a megadásához. Itt kattints az A1-es cellába, és a Ctrl + A billentyűkombinációval jelöld ki azegész tartományt! Ezzel viszont még nincs vége, mivel a függvényt másolni fogjuk. Ezért egy F4 billentyűvel rögzíteni kell a táblázatot. (A képletekben használt dollárjelekről a  Hogyan használjam a dollárjeleket a képletekben bejegyzésünkben olvashatsz)

Az oszlopszámnál azt a számot kell megadni, amelyikből az értéket szeretnéd kiíratni, ez a táblázatnak a harmadik oszlopa:

A tartományban kereshez pedig a 0-t kell beírni, ez felel meg a HAMIS-nak, ami pontos egyezést fog keresni. Az argumentumokhoz tehát ezeket kell megadnod:

Kattints a Kész feliratra, és máris láthatod az eredményt a cellában. Másold le a függvényt az alatta lévő cellákba!

Az utolsó értéknél azért ír ki hibát, mert ez a termékkód nem található meg a táblázatban!

Gyakorold ezeket az Egység és a valuta oszlopokban is! Az eredmények:

FKERES függvény –  Fontos előfeltételek, megjegyzések

 

1. A keresési értéket tartalmazó cellának és a tábla első oszlopában lévő celláknak (tehát, amiben keres), ugyanolyan adattípusúnak kell lennie. Vagyis mindkét adat vagy szám típusú, vagy szöveg. Ha eltérőek, a függvény nem fogja megtalálni a keresett értéket.

fkeres adattipus eltero

Az első cellában szövegként van tárolva az adat, a másodikban számként. Hiába egyezik meg látszatra, a függvény nem fogja megtalálni.

2. Az oszlopszámnál az számít, hogy a táblázatnak hanyadik oszlopa, nem az Excelben hanyadik oszlop. Ha a táblázat a D oszlopban kezdődik, és az egységár az F oszlopban van, akkor is 3-at kell írni az oszlopszám argumentumhoz.

3. A Tábla megadásánál az első oszlop mindig az az oszlop, amely tartalmazza a keresési értékeket. Ha a táblázatban szerepel előtte más oszlop is, pl. itt a dátumot tartalmazó oszlop, akkor is úgy kell kijelölni a táblázatot, hogy az első oszlop a Termékkód.

fkeres tabla problema

Ez viszont csak abban az esetben jó így, ha nem szeretnénk a Dátum oszlopban lévő cellákat eredményül kiíratni. Az Fkeres ugyanis balra nem ír ki értéket. Ebben az esetben a megoldás az, hogy átrendezzük a táblázatot úgy, hogy annak első oszlopa a Termékkódot tartalmazó oszlop legyen. A függvényben a táblázat argumentumot így már az első oszloptól kezdve megadhatjuk és a második oszlopból ki tudjuk íratni a dátumokat.

fkeres tabla atalakitva

Ha a további munkában nem zavar, hogy két termékkód oszlopod van (nem készítesz például kimutatást), akkor maradhat így a táblázatod, az FKERES-t nem fogja befolyásolni!

Tartsd be ezeket a lépéseket és szabályokat, és gyakorolj sokat! 🙂
Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

Ha olvasnál még a témában akkor olvasd el az FKERES függvény használata, valamint az FKERES függvény magyarázat és példák bejegyzésünket az exceltanfolyam.info oldalunkon, vagy az FKERES függvény (VLOOKUP) típusai   bejegyzésünket az excellence.hu oldalunkon.

INDEX és HOL.VAN függvények az FKERES helyett

Ha már magabiztos vagy az FKERES használatában, javaslom neked, hogy ismerkedj meg az INDEX és HOL.VAN függvények (angolul MATCH) kombinációjával, mellyel egy magasabb szintre fejlesztheted a keresést (INDEX és HOL.VAN függvények FKERES helyett).

Ha pedig már ismered őket, találsz egy elég részletes összehasonlítást is a blogon az INDEX(HOL.VAN) és FKERES összehasonlítás oldalon.

XKERES (XLOOKUP) ?

2019 végén kerül bevezetésre az XKERES függvény (XLOOKUP), amely nagy változást hozhat a keresésbe. Könnyen lehet, hogy felváltja az FKERES és INDEX (HOL.VAN) kombinációkat. Ha már elérhető nálad, próbáld ki. Írtam már róla az XLOOKUP függvény bejegyzésben, ahol videót is találsz hozzá!

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!

Jó gyakorlást kívánok!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

n/a
Excel TutorialokFKERES függvény – Hogyan használjam?