Hogyan lehet javítani a WordPress adatbázist

Written by redzs

2022.04.02.

Kategóriák

Hogyan lehet javítani a WordPress adatbázist

WordPress adatbázis a tartalomkezelő rendszer (CMS) egyik alapvető összetevője . A WordPress az adatbázist használja a webhely összes tartalmának tárolására. Ez azt jelenti, hogy a tárhelyen belüli hibák az egész webhelyet tönkretehetik. Ezért bizonyos problémák esetén szükség lehet a WordPress-be való beásásra az adatbázis javításához.

Ez a cikk leírja, hogy mikor kell javítania a WordPress adatbázist, és hogyan kell ezt megtenni. Menjünk dolgozni!

Jelzi, hogy WordPress-adatbázisa javításra szorul

Egy WordPress webhely futtatása során sok hibába ütközhet, és nem mindegyik kapcsolódik az adatbázishoz. Azon kevés WordPress-hibák egyike, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az adatbázishoz, az „ adatbázis-kapcsolat létrehozásának hiba ”:

Hiba történt az adatbázis-kapcsolat létrehozása során a WordPressben

Egy másik példa az adatbázis-specifikus hibára az „adatbázis már naprakész” üzenet. Bár ez nem hangzik hibának, ez a probléma gyakran megakadályozza, hogy hozzáférjen a WordPress adminisztrátori irányítópultjához:

A WordPress „nincs szükség frissítésre” adatbázishiba

A WordPress egyéb adatbázissal kapcsolatos hibái finomabbak lehetnek. Néhány gyakori probléma:

Minden WordPress telepítés két részből áll: az alapfájlokból és az adatbázisból. Az adatbázis tárolja a webhely összes tartalmát. Ha a WordPress nem tud csatlakozni hozzá, előfordulhat, hogy webhelye teljesen leáll.

Sajnos a WordPress adatbázis-hibáit nehéz lehet diagnosztizálni. A korábban felsorolt ​​problémáknak több lehetséges oka is lehet. Általánosságban elmondható, hogy az adatbázis javítása előtt javasoljuk, hogy próbáljon ki más, gyakoribb hibaelhárítási módszereket .

A WordPress adatbázis-hibái mögött meghúzódó okok

A hitelesítési adatok a WordPress adatbázishibáinak leggyakoribb okai. A WordPress telepítésekor a CMS arra kéri, hogy állítson be egy meglévő adatbázist, vagy csatlakozzon hozzá. Mindkét esetben meg kell adnia a hitelesítő adatokat, hogy a WordPress csatlakozhasson az adatbázishoz:

A WordPress adatbázis hitelesítő adatainak megadása

A WordPress az adatbázis hitelesítő adatait a  wp-config.php  fájlban tárolja . Jellemzően, ha hibát lát az adatbázishoz való kapcsolódáskor, valaki bütykölte az adott fájlt.

Csatlakozási problémákba ütközhet akkor is, ha az adatbázis „megsérül” . Fájlsérülés fordulhat elő, ha kiszolgálóoldali hibák lépnek fel az adatbázis, a beépülő modulok vagy a témák frissítése közben. További gyakori okok közé tartozik a PHP elavult verziójának használata és a rosszul konfigurált fájl- vagy könyvtárengedélyek.

Ha problémákba ütközik a WordPress adatbázishoz való kapcsolódás során, és  biztos abban, hogy a wp-config.php  fájllal nincs probléma, akkor valószínűleg fájlsérüléssel küzd. Ebben az esetben a legjobb megoldás a WordPress adatbázis javítása.

A WordPress adatbázis javítása (4 módszer)

A legtöbb adatbázis-szoftver tartalmaz „javítási” funkciót. Az adatbázis javítása magában foglalja a sérült táblák vagy bejegyzések azonosítását, és annak biztosítását, hogy az adatokhoz problémamentesen hozzáférhessen.

A WordPress adatbázis javítása nem jelenti a bejegyzések kézi elérését és módosítását. Ehelyett a beépített funkciókra hagyatkozunk, és javítjuk a WordPress adatbázis-bővítményeket.

Mielőtt azonban rátérnénk a négy javítási módszerre, beszéljünk az adatbázis-mentésekről!

Készítsen biztonsági másolatot a WordPress adatbázisáról

Ha bármilyen változtatást szeretne végrehajtani a WordPress adatbázison (beleértve a javítást is), javasoljuk, hogy először készítsen biztonsági másolatot. Számos módja van az adatbázis biztonsági mentésének, többek között:

  1. WordPress biztonsági mentési beépülő modul használata:  A legtöbb WordPress biztonsági mentési beépülő modul képes másolatot készíteni a webhely fájljairól és az adatbázisról. Ha van hozzáférése az irányítópulthoz, adatbázis-pillanatfelvételek készítéséhez is használhat egy beépülő modult. Ez a módszer természetesen csak akkor működik, ha hozzáfér az irányítópulthoz.
  2. A tárhely vezérlőpultjának átfutása: Egyes webtárhely-szolgáltatók lehetővé teszik, hogy speciálisan biztonsági másolatot készítsen az adatbázisról, vagy exportálja annak másolatát a vezérlőpultjukon keresztül.
  3. Az adatbázis-kezelő szoftver használata: A legtöbb, ha nem az összes adatbázis-kezelő szoftver képes másolatot készíteni az adatbázisokról.

Mivel néhány hiba megakadályozza, hogy bejelentkezzen a WordPress irányítópultjára, nagy az esélye, hogy közvetlenül hozzá kell férnie az adatbázishoz. Ha phpMyAdmin -t használ, az adatbázis biztonsági másolatának létrehozása egyszerű.

Nyissa meg a phpMyAdmin beállításait, és válassza ki az exportálni kívánt adatbázist a bal oldali menüből. Ezután kattintson az Exportálás  fülre a képernyő tetején.

A következő képernyőn kiválaszthatja, hogy melyik exportálási módot és milyen formátumban szeretné menteni az adatbázisfájlt:

Adatbázis exportálása a phpMyAdminban

A  Gyors  exportálási módszer létrehozza az adatbázis teljes másolatát, és az SQL az alapértelmezett formátum az ilyen típusú adatokhoz. A teljes biztonsági mentés segít, ha az adatbázis-javítási folyamat rosszul megy, és vissza kell állítania azt. Még akkor is, ha a korábban hibát okozóhoz.

Most pedig nézzük meg a WordPress-adatbázis javításának négy módját!

1. Az adatbázis javításához használja a phpMyAdmin programot

A phpMyAdmin a legnépszerűbb adatbázis-szoftver a tárhelyszolgáltatók körében. Tartalmaz egy beépített adatbázis-javító funkciót, amelyet adott táblákhoz használhat.

A funkció használatához jelentkezzen be a phpMyAdmin irányítópultjára (gyakran a cPanelből vagy a gazdagép webhelyeszközeiből), és válassza ki a javítani kívánt WordPress adatbázist a bal oldali menüből. A jobb oldalon az adatbázisban található összes tábla áttekintése látható:

WordPress adatbázis a phpMyAdminban

Egy vagy több táblázatot kiválaszthat a nevük mellett balra található jelölőnégyzetre kattintva. Miután kiválasztotta a javítani kívánt táblákat, nyissa meg a Kijelöltekkel:  legördülő menüt a képernyő alján, és kattintson a Táblázat javítása  lehetőségre:

WordPress adatbázistábla javítása a phpMyAdmin segítségével

Ha nem tudja, melyik tábla(ok) okoznak problémát, javasoljuk a teljes adatbázis javítását . Jelölje ki az összes táblázatot, mielőtt kiválasztja a Táblázat javítása  opciót, és rákattint az Ugrás  gombra.

Ezt követően a phpMyAdmin megjelenít egy sikeres képernyőt, amely megjeleníti a sikeresen javított táblázatokat:

Sikerüzenet a phpMyAdminban egy tábla javítása után

Az adatbázis javítása után térjen vissza a WordPresshez, és ellenőrizze, hogy a hiba továbbra is fennáll-e. Ha igen, akkor lehet, hogy egyáltalán nem foglalkozik adatbázis-problémával.

2. Javítsa meg a WordPress adatbázist egy beépülő modullal

Egyes adatbázis-optimalizáló beépülő modulok lehetővé teszik a sérült táblák javítását is. Ezek a bővítmények azonban csak akkor érhetők el, ha az adatbázishiba nem akadályozza meg a WordPress irányítópultjának elérését. Tehát nem ez az egyetlen módszer az adatbázis védelmére/kezelésére.

Ha hozzáfér az irányítópulthoz, javasoljuk a WP-DB Manager használatát . Ezzel a felhasználóbarát eszközzel több összetevőt is elérhet, szerkeszthet és optimalizálhat a WordPress irányítópultján.

Miután telepítette és aktiválta a beépülő modult, lépjen az Adatbázis > DB javítása  fülre az irányítópulton:

A javítandó táblák kiválasztása a WP-DB Manager segítségével

Itt kiválaszthatja, hogy mely asztalokat szeretné javítani. A teljes adatbázis javításához jelölje ki az összes táblát, és kattintson a Javítás gombra a képernyő alján. A beépülő modul egy egyszerű sikerüzenetet küld vissza, és közli, ha nem sikerült kijavítania bizonyos táblákat.

Ez csak egy példa a WordPress adatbázis-bővítmény használatával végzett javításra. Számos más beépülő modul is használható, köztük az Advanced Database Cleaner és a BackWPup .

3. Állítsa be a WordPress-t az adatbázis javításához

A WordPress beépített adatbázis-javító eszközzel érkezik. Ez az eszköz azonban nincs bekapcsolva. A használatához egyetlen kódsort kell hozzáadnia a wp-config.php  fájlhoz.

Mint mindig, ha egy WordPress alapfájlt szeretne szerkeszteni, előtte másolja át. Ez a lépés gyors biztonsági másolatot készít, ha a szerkesztés rosszul sikerül.

A  wp-config.php eléréséhez csatlakozzon webhelyéhez FTP-n keresztül , és lépjen a WordPress gyökérmappájába  . A wp-config.php pont benne lesz.

Szerkessze a fájlt, és adja hozzá a következő kódrészletet a következő sor elé, amely azt mondja: „ /* Ez minden, hagyja abba a szerkesztést! Boldog blogírást. */ ” :

define ('WP_ALLOW_REPAIR', igaz);

Mentse el a módosításokat a  wp-config.php fájlba  , majd keresse fel a következő URL-t a böngészőben:

yoursite.com/wp-admin/maint/repair.php

Természetesen a „sajatwebhely.com” csak a domainnév helyőrzője . Az oldal betöltésekor egy képernyőt kell látnia, amely a WordPress adatbázis javítására és optimalizálására vonatkozó lehetőségeket tartalmazza:

A WordPress adatbázis-javító eszköz használata

Kattintson az  Adatbázis javítása  elemre, és várja meg, amíg a WordPress elvégzi a munkát. Megjelenik egy sikeres képernyő, majd megpróbálhatja újratölteni webhelyét, hogy megnézze, a hiba továbbra is fennáll-e.

Az adatbázis javítása után térjen vissza a wp-config.php fájlhoz , és távolítsa el a WP_ALLOW_REPAIR bejegyzést. Alternatív megoldásként újra feltöltheti a korábban létrehozott fájl másolatát. Ezzel biztosítod, hogy más felhasználók ne élhessenek vissza a WordPress adatbázis-javító eszközzel.

4. Használja a WP-CLI adatbázis-javítási funkcióját

Ha WP-CLI- t használ , elérhet egy parancsot a WordPress adatbázis javításához. Ez a parancs:

wp db javítás

A beállítástól függően előfordulhat, hogy az adatbázis hitelesítő adatait is megadnia kell paraméterként. Ha a parancs kiadásakor kapcsolódási hibába ütközik, előfordulhat, hogy hozzá kell adnia az adatbázis felhasználónevét és jelszavát.

Ebben az esetben a javítási parancs így néz ki:

wp db javítás [--dbuser={érték}] [--dbpass={érték}]

A parancs futtatásához cserélje ki az „érték” helyőrzőket az adatbázis hitelesítő adataira. Ezt követően megjelenik egy sikerüzenet: „Siker: Az adatbázis javítva”.

Töltse be újra a WordPress webhelyét egy böngészőben, és a dolgoknak vissza kell állniuk a normális kerékvágásba. Ahogy fentebb említettük, ha a hiba továbbra is fennáll, előfordulhat, hogy egyáltalán nem foglalkozik adatbázishibával.

Következtetés

A WordPress adatbázishibák diagnosztizálása bonyolult lehet, kivéve, ha a CMS adatbázis-kapcsolati vagy frissítési problémákra figyelmezteti . Ha sérült adatbázissal foglalkozik, az a problémától függően hatással lehet webhelye tartalmára és funkcióira.

Ha úgy gondolja, hogy WordPress adatbázis-hibával áll szemben, többféleképpen is javíthatja azt:

  1. Az adatbázis javításához használja a phpMyAdmin programot .
  2. Javítsa meg a WordPress adatbázist egy plugin segítségével.
  3. Állítsa be a WordPress-t az adatbázis javításához.
  4. Használja a WP-CLI adatbázis-javító funkcióját.

Kérdése van a WordPress adatbázis javításával kapcsolatban? Beszéljünk róluk az alábbi megjegyzések részben!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Wordpress TutoriálokAdatbázisHogyan lehet javítani a WordPress adatbázist