PARTÍCIÓK BIZTONSÁGI MENTÉSE A CLONEZILLÁVAL.

Written by redzs

2022.03.14.

Kategóriák

CLONEZILLA KÉP HELYREÁLLÍTÁSA. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK PILLANATKÉPET EGY LINUX ÉS WINDOWS PARTÍCIÓRÓL VAGY LEMEZRŐL?

 • Dátum: 14.05.2021

Számos professzionális biztonsági mentési program az egyes fájlok biztonsági mentése mellett lehetőséget biztosít partíciók vagy akár teljes lemezek pontos másolatainak létrehozására is. Ez utóbbi esetben a biztonsági mentéseket gyakran klónozásnak is nevezik. Főleg vállalati környezetben használják egy testreszabott operációs rendszer több számítógépre történő telepítésére, de ugyanúgy használható az operációs rendszer és a felhasználói fájlok új számítógépre történő átvitele is, amit tulajdonképpen bemutatunk.

Lemezklón létrehozásához egy ingyenes professzionális programot fogunk használni Clonezilla… Partíciók és lemezek képekről történő biztonsági mentésére, klónozására és visszaállítására szolgál, míg a lemezről készített biztonsági másolat vagy klónozás egy második merevlemezre, cserélhető adathordozóra és távoli szerverre (SSN, Samba, NFS, WebDav, S3) menthető. és a Swift szerverek támogatottak) … A Clonezilla Linux alapú rendszerindító ISO-képként kerül terjesztésre, minden mentési (klónozási) művelet kizárólag a LiveCD-ről történik.

Tehát a lemez másolatának létrehozásához szükségünk van magára a programra és a számítógéphez csatlakoztatott másodikra HDD amely egyenlő vagy nagyobb, mint a másolt. Van egy új számítógép is particionálatlan lemezzel, amelyre telepítjük a klónozott lemezt. Menjen a fejlesztő webhelyére clonezilla.org/downloads.phpés töltse le az ISO image-t a programmal, nem felejtve el kiválasztani a processzor architektúrát.

Ha AMD-vel rendelkezik, a „CPU architektúra kiválasztása” menüpontban hagyjuk amd64, ha Intel, akkor ennek megfelelően választunk i386.

A klónozás megkezdése előtt célszerű a rendszert a beépített konzol segédprogrammal előkészíteni Sysprep… Nyissa meg az Intézőt a címen C: / Windows / System32és futtassa a végrehajtható fájlt sysprep.exe… Megnyílik a rendszer előkészítő ablak.

A tisztítási művelethez jelölje be a „Ugrás a rendszer üdvözlőablakához (OOBE)”, jelölje be a „Felkészülés a használatra” jelölőnégyzetet, válassza ki a „Leállítás” lehetőséget a leállítási opcióhoz, és kattintson az „OK” gombra. Miután a segédprogram befejezte munkáját, a számítógép kikapcsol.

Jegyzet: A Sysprep opcionális. Főleg a Windows vállalati számítógépekre történő telepítésénél használatos, a rendszer otthoni áthelyezése esetén új PC-re elhanyagolható, így megkíméli Önt a felhasználói paraméterek átállításától.

Ezt követően indítsuk el a Clonezilla lemezről, válasszuk ki a menüből az „Other mode of Clonezilla live” menüpontot, a megfelelő képernyőfelbontást, és várja meg a varázsló ablak betöltődését.

A beállítások kiválasztásához használja a nyílbillentyűket, az alkalmazáshoz pedig az Enter billentyűt. Ezután válassza ki a felület nyelvét.

Hagyja meg az alapértelmezett elrendezést.

A következő ablakban kattintson a „Launch Clonezilla” gombra.

Ezután ki kell választania a klónozási módot. A mód választása nem igazán számít, a „közvetlenül lemezről lemezre vagy partícióról partícióra” választottuk.

Hagyja a beállítási szintet alapértelmezettként.

Kiválasztjuk a „helyi lemez klónozása helyi lemezre” klónozási típust.

Ezután megadjuk a céllemezt, amelyre a biztonsági másolatot írjuk. A Clonezillában sdb címkével van ellátva.

A fő művelet megkezdése előtt a program felajánlja a fájlrendszer integritásának ellenőrzését. Jelölje be vagy ugorja át, itt Önön múlik.

A következő ablakban a klónozás befejezése utáni műveletet jelezzük (a számítógép újraindítása vagy leállítása).

Nyomja meg az Enter billentyűt, és erősítse meg az összes kérést az Y (igen) beírásával.

Megkezdődik a klónozási eljárás.

A klón egy új számítógépre kerül telepítésre, megközelítőleg ugyanazzal a forgatókönyvvel. Lemez csatlakoztatásával egy biztonsági másolatot, indítsa el a Clonezilláról, és ismételje meg az összes lépést, amíg ki nem választja a forrás- és célmeghajtókat. Itt mindent fordítva csinálunk. A forrás a lemez a másolattal, a cél lesz új lemez egy másik számítógépen. A műveleteket az Y beírásával erősítjük meg a fent leírtak szerint. A klónozás befejezése után kapcsolja be a számítógépet.

A rendszer elindul, de előtte az eszközök előkészítése megtörténik, és mivel a rendszeradatokat korábban a Sysprep segédprogram alaphelyzetbe állította, számos alapvető felhasználói beállítást is el kell végezni: válasszon nyelvet, fogadja el a licencszerződést, hozzon létre egy új helyi fiókot.

Ha a merevlemez, amelyre a képet visszaállították, nagyobb, mint az a lemez, amelyről a másolat készült, javasoljuk, hogy lépjen a lemezkezelőbe, és határozza meg a keletkező fel nem osztott területet, például hozzon létre egy új kötetet a helyére, vagy csatolja meglévő partícióra. A második lemez a klónnal természetesen fizikailag le van választva a számítógépről.

Ez minden. Reméljük, hogy hasznosnak találja ezt az utasítást.

Előbb-utóbb minden adminisztrátornak eszébe jut a fontos fájlok és könyvtárak biztonsági mentése (mentés), de ugyanilyen fontos a partíciók biztonsági másolatának elkészítése. operációs rendszer, hiszen az operációs rendszer nulláról történő telepítése és átkonfigurálása a vállalati igényekhez hosszú és bonyolult folyamat.

Az egyik lehetőségként Tartalékmásolat, a CloneZilla osztály programjaival archivált képeket készíthet az operációs rendszerekről. A CloneZilla segít létrehozni a kép archivált verzióját, és hiba esetén visszaállítani.

Fontolja meg a következő lépéseket:

A kiszolgálópartíció képének létrehozása és rögzítése SSH-n keresztül a biztonsági mentési szerverre

Ebben a bekezdésben megvizsgáljuk azokat a lépéseket, amelyek segítenek a CloneZilla LiveCD-ről történő rendszerindításban és a kiszolgáló képének beszerzésében, amelyet a biztonsági SSH protokoll használatával a biztonsági mentési kiszolgálóra mentünk.
Először be kell szereznie a CloneZilla legújabb stabil verzióját, lépjen a clonezilla.org oldalra, és töltse le az iso képet.
Írja be üres lemezképként, és szerezze be a CloneZilla indítható LiveCD-jét.

Indítás a CloneZilla LiveCD-ről. Csak várja meg, amíg lejár az időkorlát, vagy nyomja meg az Enter billentyűt az alapértelmezett elfogadásához. Nyelvét oroszként és az elrendezés típusát adja meg.

Ki kell választanunk a lemezekkel vagy partíciókkal való munka módját képek (eszköz-kép) segítségével.

A CloneZilla képeket menthet helyi merevlemezre, képet tölthet fel biztonságos SSH csatornán keresztül, Windows megosztásokat használhat a Sambával, dolgozhat natív Linux hálózattal fájlrendszer NFS. A CloneZilla felcsatolja a / home / partimag / könyvtárában megadott elérési utat, és dolgozik vele.
Ebben az esetben az SSH-t használjuk a kép elküldésére a biztonsági mentési szervernek.

Konfigurálni kell a hálózati kártya beállításait ahhoz, hogy a rendszerképet SSH-n keresztül a hálózaton keresztül feltölthessük a tartalék szerverre. A beállítások automatikusan beszerezhetők a DHCP használatával, vagy megadhatók manuálisan. A példa a kézi beállításokat mutatja (statikus), a hálózati kártya beállításainak lehetővé kell tenniük a kapcsolatot a biztonsági mentési szerverrel.

Adja meg az SSH-kiszolgáló címét és portját, általában a 22-es portot. Adjon meg egy felhasználónevet, amely ssh-n keresztül csatlakozhat a biztonsági mentési kiszolgálóhoz.
Adja meg a megfelelő elérési utat a biztonsági mentési szerveren, ahová a kép írási joga van.

Ha mindent helyesen adtunk meg, akkor létrejön a kapcsolat a biztonsági mentési szerverrel. Amikor először csatlakozik az SSH biztonsági mentési kiszolgálójához, egy szabványos ssh figyelmeztetést kell látnia.

A kép mentéséhez adja meg a Kezdő varázsló futási módját és a lemezmentési módot.

Adja meg a mentett kép nevét és azt, hogy pontosan mit szeretne menteni

Most már csak meg kell várni a munka befejezését és megszerezni a mentett lemezképet.

Ellenőrizheti, hogy a mentett rendszerkép megjelenik-e a biztonsági mentési kiszolgálón, miközben a CloneZilla fut.
Az én esetemben láthatja, hogy a kiszolgáló képfájlja az általam megadott / mnt / disk1 / clones / test / könyvtárba lett mentve a 192.168.0.11 IP-című biztonsági mentési kiszolgálón a test_2011-02-16-9-img néven. A fájlok az adminbius felhasználó tulajdonát képezik, mint ez is fiókot ssh-n keresztül bejelentkeztünk a 192.168.0.11 címen. Látható, hogy a partíció képén kívül a CloneZilla az MBR-t és a rendszerinformációkat Info * fájlokban tárolta. A kép tömörített, ezért kevesebb helyet foglal, mint az eredeti.

Szerverpartíció képének visszaállítása SSH-n keresztül egy tartalék szerverről

Kép visszaállításakor ugyanazokat a lépéseket kell végrehajtania, mint a kép mentésénél. Mivel meg kell adni a hálózati kártya beállításait és az ssh hozzáférési paramétereket. A különbségek a lemez visszaállításával kezdődnek.

Most ki kell választania azt a képet, amelyről a lemez helyreáll.

Adja meg a lemezt, amelyre vissza kívánja állítani a képet.

Figyelje helyreállítási folyamatát a Partclone segítségével.

140. Erre akkor lehet szüksége, ha előre konfigurált terméket kell telepítenie Linux verziók nagyszámú azonos típusú számítógépen, például egy osztályteremben, vagy a rendszer biztonsági másolatának elkészítéséhez. A CloneZilla SE-t egy Debian Etch szerverre telepítem. Bármelyiket klónozhatod Linux disztribúciók ami nálad van.

Előzetes megjegyzés

A CloneZilla SE-t kiszolgáló Debian-kiszolgáló itt található helyi hálózat 192.168.0.0 (maszk 255.255.255.0), IP-címe pedig 192.168.0.100.

A CloneZilla SE telepítése

Először is importáljuk a GPG kulcsot a DRBL-hez (Linux alatti lemez nélküli távoli rendszerindítás, amely szükséges a hálózati indító(PXE) kliensgépeken később), és adja hozzá a CloneZilla tárolót:

Wget -q http://drbl.sourceforge.net/GPG-KEY-DRBL -O- | apt-key add –

Nyissuk meg az /etc/apt/sources.list fájlt…

Vigye fel az /etc/apt/sources.list fájlt

És add hozzá a DRBL / CloneZilla adattárat:

[…] deb http://drbl.sourceforge.net/drbl-core drbl stabil […]

Dob

Apt-get frissítés

A DRBL és a CloneZilla telepítése:

Apt-get install drbl

Dob

/ opt / drbl / sbin / drbl4imp

a DRBL és a CloneZilla konfigurálásához a legtöbb esetben megfelelően működő alapértelmezett beállításokkal:

***************************************************** * **. Ez a szkript a türelmetlenek számára készült, beállítja a DRBL szervert az alapértelmezett értékkel, ami esetleg nem illik a környezetéhez. türelmetlen vagy? <– ENTER***************************************************** * **. Oké, a lustaság erény! Állítsuk be a DRBL szervert az alapértelmezett értékekkel!!! Nyomja meg az „Enter” gombot a folytatáshoz… <– ENTER

[…]

A NAT szolgáltatások indítása DRBL kliensek számára … kész! Az ip_forward már be van kapcsolva. A GDM vagy KDM konfigurációs fájl NEM található! Hagyd ki a DM beállítását! Lehet, hogy ezt a DRBL szervert nem tudod vékony kliens szerverré tenni! Tisztítsa meg az összes előző mentett konfigurációs fájlt, ha létezik… kész! Kapcsolja be a rendszerindítási promptot a PXE klienshez … kész! Kapcsolja ki a vékony kliens opciót a PXE rendszerindító menüjében … kész! A /tftpboot/nbi_img/pxelinux.cfg/default módosítása, hogy a DRBL kliens a grafikus PXE rendszerindító menüt használja… kész! Teljes DRBL mód. Távolítsa el a klienskönyvtárat, válassza a drbl címkét a pxelinux konfigurációjában… A drbl_mode = „full_drbl_mode” beállítása az /etc/drbl/drbl_deploy.conf és /etc/drbl/drblpush.conf fájlokban … kész! Teljes clonezilla mód. Távolítsa el a klienskönyvtárat, válassza a clonezilla címkét a pxelinux konfigurációjában… A clonezilla_mode = „full_clonezilla_mode” beállítása az /etc/drbl/drbl_deploy.conf és /etc/drbl/drblpush.conf fájlokban … kész! A „/ opt / drbl / sbin / dcs” -> clonezilla-start parancsot kell használnia a clonezilla szolgáltatás elindításához, hogy a kliens indításakor legyen egy Clonezilla menü ************** *****************************************. Normál felhasználók hozzáadása az „audio cdrom plugdev floppy video” csoporthoz ……. kész! ***************************************************** * **. A csoport YP / NIS frissítése … Megjegyzés! Ha a jövőben új fiókokat ad hozzá vagy eltávolít a DRBL-kiszolgálón, ne felejtse el újra futtatni a következő parancsot, hogy bizonyos csoportok (pl.: plugdev) frissítésre kerüljenek: tune-debian-dev-group-perm -g „audio cdrom plugdev floppy videó „-e *********************************************** ** *******. Élvezze a DRBL-t!!! http://drbl.nchc.org.tw; http://drbl.name NCHC Free Software Labs, Tajvan. http://free.nchc.org.tw ********************************************* ** ***********. Ha szeretné, most újraindíthatja a DRBL szervert, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden készen áll… (Ez nem szükséges, csak egy lehetőség.). ***************************************************** * **. A DRBL szerver készen áll! Most állítsa be az ügyfélgépeket, hogy PXE-ről vagy Etherboot-ról induljanak el (további részletekért tekintse meg a http://drbl.sourceforge.net webhelyet). JEGYZET! Ha az ügyfélgépen Etherbootot használnak, akkor 5.4.0 vagy újabb verzió szükséges! PS. A konfigurációs fájl /etc/drbl/drblpush.conf néven kerül mentésre. Ezért ha újra szeretné futtatni a drblpush-t ugyanazzal a konfigurációval, futtassa a következőképpen: / opt / drbl / sbin / drblpush -c /etc/drbl/drblpush.conf server1: ~ #

Ez minden.

Linux image létrehozása

Kép létrehozásához először le kell futtatnunk a CloneZillát a Debian szerverünkön, és meg kell mondanunk, hogy hol tároljuk a képeket, majd a hálózatról induló rendszerindítást a szükséges rendszerre kell helyeznünk.

Futtassa a parancsot

/ opt / drbl / sbin / dcs

Debianban, és válassza ki Összes Az összes ügyfél kiválasztása :

Nézd meg Later_in_client Később adja meg a képet és az eszköz nevét a kliensben :

A következő két ablakban csak nyomja meg az Enter billentyűt, és hagyja meg az alapértelmezett beállításokat:

Folytatjuk…

Az eredeti a howtoforge.com 319 webhelyen található

Szinte minden embernek előbb-utóbb meg kell javítania a lakását. Jobb előre felkészülni rá, ehhez javaslom, hogy látogassa meg a moszkvai építőcsapat webhelyét. Nagyon érdekes cikkek a felújítás témájában, fotógaléria és még sok más.

Ha nem ismeri azt a problémát, amikor az Ubuntu hibás frissítése vagy egy másik Windows vírus csínytevése miatt a rendszert fel kell emelni a térdéről, akkor a továbbiakban unalmas lesz.

A biztonsági mentés rendszergazdai biztosítás. Általában biztonsági másolatot készítenek azokról az adatokról, amelyek helyrehozhatatlanul elveszhetnek – 1C adatbázisok, fájlok és mappák, Oracle adatbázisok, DHCP konfigurációk stb. Mi történik a PC-vel, amelyen egy közönséges ügyintéző dolgozik, ha a merevlemez hirtelen meghal? Forgószél kezdődik – telepítjük az operációs rendszert, feltekerjük a szoftvert, könyvelést, nyomtatókat stb.
De mi a helyzet a vezető igazgatóval, főkönyvelővel és más fontos személyiségekkel, akiknek egyrészt szükségük van úgy, ahogy volt, másrészt egy működő és konfigurált számítógépre 30-60 perc alatt?

Használj Clonezilla Servert (CE)!

A CE a Clonezilla, hálózati testvérének logikus folytatása.
Referenciaként a Clonezilla egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, amelyet lemezek és egyedi merevlemez-partíciók klónozására, valamint biztonsági mentések és katasztrófa utáni helyreállítási rendszerek létrehozására terveztek.

Maga a Clonezilla egy isteni ajándék. Töltse le a LiveCD-t, indítsa el a rendszert, és néhány kattintással az ENTER billentyűvel megkezdi a partíciók vagy a teljes HDD biztonsági mentését egy másik merevlemezre, amely lehet egy külső USB-meghajtó. Természetesen a másolat nem dd bitenkénti másolással, egyenlő lesz az elfoglalt lemezterülettel és tömörítve.

A Clonezilla olyan fájlrendszerekkel barátkozik, mint: FAT, NTFS, ext2, ext3, ext4, reiserfs, reiser4, XFS, JFS, JFS, VMFS és HFS+.

Azok. az egyszeri Clonezilla biztonsági mentésekhez – több mint.
Fontos megjegyzés: A CE nem tesz különbséget a szoftveres RAID között, külön eszközökre bontja!

A CE segít nekünk, amikor

 1. Tucatnyi azonos típusú számítógép létezik, operációs rendszer nélkül. Az első PC-re feltelepítjük az operációs rendszert és a szükséges szoftvereket, elkészítjük a „cast”-ot, és a többiekre egyszerre telepítjük a hálózaton keresztül.
 2. Egy vagy több számítógép biztonsági mentése a hálózaton keresztül, lehetőleg éjszaka.

Nem látom okát, hogy a CE telepítésről írjak, hiszen nem egyszer írták már.Hogyan ébreszti fel a számítógépét éjszaka? Wake On LAN! Az alaplap WOL támogatásának ellenőrzése, a bekapcsolási utasítások elolvasása. A p5b-deluxe-om egyébként nem tudott felébredni, és az olcsó P5KPL-CM-mel sem volt gond.

A CE-vel kapcsolatban Ön meg van győződve arról, hogy a dolog rugalmatlan. Felteszi a saját DHCP-jét, amit aztán az állomások betöltése vezérel, ellenőrzi a CE szerver IP címének és a klónozott rendszer IP címének egybeesését 3 (!) számjegyig. Eltérés esetén beállítja az NFS-kiszolgáló IP-címét, amit akar.

Ezért a következő hasznos változtatások

A hálózatban már felemelt DHCP-kiszolgálón a következőket konfiguráljuk:

 1. 066 paraméter – a CE szerver IP címe
 2. 067 paraméter – pxelinux.0

Ezután eltávolítjuk a DHCP-kiszolgáló nevének ellenőrzését:
/ opt / drbl / sbin / mknic-nbi -c n

 1. szerkessze a fájlt / tftpboot / node_root / sbin / init
 2. change IP_prefix = „$ (echo $ IP | cut -d”. „-f1-3)” az IP_prefix = „$ (echo $ IP | cut -d”. „-f1-2)”

Módosítsa a biztonsági mentés célkönyvtárát a helyi / home / partimagról a biztonsági mentési szerver SMB megosztására, ehhez adja hozzá az SMB megosztás paramétereit a / tftpboot / nodes / $ IP / etc / fstab fájlhoz, majd hozzon létre egy sablont:
/ opt / drbl / sbin / drbl-gen-ssi-files $ IPNos, a tetejébe írtam egy gyors szkriptet, hogy felébressze a számítógépet IP-n keresztül, majd biztonsági másolatot készítsen a HDD clonerHDD-ről.

Jöhet még:

 1. Forgassa el a biztonsági másolatokat úgy, hogy egy gépről legfeljebb kettő legyen
 2. Küldje el a biztonsági mentés állapotát, méretét és a gép nevét a Nagiosnak
 3. Adjon hozzá egy parancsfájlt úgy, hogy parancs segítségével visszaállítást ad hozzá egy biztonsági másolatból

A CloneZilla az egyik legjobb nyílt forráskódú rendszer biztonsági mentési eszköze Linux számára. A grafikus felület hiánya nem ront a helyzeten. Éppen ellenkezőleg, van egy intuitív, könnyű és gyors parancssori varázslója, amellyel bármit megtehet, amire szüksége van. Ez a tökéletes eszköz minden rendszeradminisztrátor számára.

A CloneZillával teljesen átmásolhat egy merevlemez-partíciót egy másik merevlemezre, majd nagyon egyszerűen visszaállíthatja. Alternatív megoldásként a Clonezilla biztonsági mentéseket végezhet a hálózaton keresztül ssh, samba vagy NFS használatával, és mentheti ezeket a képeket a helyi tárhelyre.

Bármilyen probléma esetén nagyon egyszerűen visszaállíthatja az összes adatot a biztonsági mentési lemezről. Például a rendszer meghibásodása esetén, ha volt másolat, akkor a korábban létrehozott képfájlt telepítheti, és percek alatt visszaállíthatja a rendszert.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan klónozhatunk egy CloneZilla lemezt, és érdekelni fogunk minden blokkolóeszközt. Nem számít, hogy egy partíciót vagy egy teljes merevlemezt klónozunk, bármelyik blokkolóeszköz megteszi. A disztribúció sem fontos, mivel minden a CloneZilla LiveCD képpel fog futni.

Először is szükségünk van a CloneZilla LiveCD képre, amely letölthető a hivatalos webhelyről. A képet USB flash meghajtóra vagy lemezre kell írni. Nem foglalkozom azzal, hogyan kell ezt megtenni.

Másodszor, ahhoz, hogy biztonsági másolatot készítsünk egy merevlemezről Linux alatt, egy másik fizikai merevlemezre van szükségünk ugyanahhoz a rendszerhez. Sőt, akkora vagy nagyobbnak kell lennie, mint a másolni kívánt lemez. Egy CloneZilla partíció klónozásához elegendő egy azonos méretű szabad partíció. Ez a kép rögzítéséhez szükséges.

CloneZilla lemez klónozása

Ha minden készen van, elkezdheti a clonezilla kép elkészítését. Minden műveletet lépésekre fogunk osztani, hogy könnyebben tájékozódhasson arról, hogy mit kell tennie.

Miután letöltötte és USB flash meghajtóra írta a LiveCD képfájlt, csatlakoztassa ezt az adathordozót a számítógépéhez, és indítsa újra. A BIOS indítóképernyőjén nyomja meg az F11, F12, Del, F2 vagy Shift + F2 gombot, hogy belépjen a Bios menübe, és beállítsa, hogy az ott lévő adathordozóról induljon.

2. lépés: Bootloader képernyő

Ezt követően a rendszerbetöltő megjelenik a képernyőn. Ebben válassza ki az első elemet a Clonezilla Live elindításához standard paraméterekkel és 800×600-as képernyőfelbontással. Nyomja meg az Entert a kiválasztáshoz.

3. lépés Nyelv kiválasztása

Amikor a rendszer betöltődik a RAM-ba, megjelenik egy varázsló, amelyben ki kell választania a rendszer nyelvét. A fel/le nyilakkal mozoghat az elemek között, az Enter billentyűvel pedig kiválaszthatja:

4. lépés: Az elrendezés beállítása

Ezen a képernyőn testreszabhatja a billentyűzetkiosztást. Csak válassza ki Ne érintse meg a billentyűzetkiosztástés nyomja meg az Entert:

5. lépés: Indítsa el a CloneZillát

Erről a képernyőről indíthatja el az interaktív CloneZilla varázslót, vagy léphet a konzolra. Kérlek, válassz Indítsa el a clonezillát:

6. lépés: A munkamódszer kiválasztása

A linuxos merevlemezt közvetlenül lemezről lemezre vagy lemezről képre klónozhatja. Válassza ki az Ön számára kényelmesebb lehetőséget, ebben a cikkben lemezről lemezre fogunk választani:

Győződjön meg arról, hogy mindkét meghajtó csatlakozik a számítógéphez, ha merevlemezt klónoz Linux alatt.

7. lépés: Beállítások száma

A következő képernyőn kiválaszthatja, hogy milyen részletességgel szeretné testreszabni a folyamatot. Először válassza ki a Kezdő módot az alapértelmezett beállításokkal. Kezdő mód.

Ezután a következő lapon válassza ki a tennivalót. Esetünkben az első pont a lemez mentése. Savedisk.

8. lépés A másolási mód kiválasztása

Négy lemezklónozási mód áll rendelkezésre:

 • lemez_helyi_lemezre– helyi lemez egy másik helyi lemezre;
 • lemez_távoli_lemezre– helyi lemezről távoli lemezre;
 • rész_helyi_részre– egy szakasz egy helyi szakaszhoz;
 • part_to_remote_part– partíció a törölt partícióra.

Ha a hatodik lépésben kiválasztottuk volna a lemezt a képhez, akkor más lehetőségeink is lettek volna. A helyi meghajtónkat egy másik, ehhez a számítógéphez csatlakoztatott merevlemezre másoljuk. A program elvégzi a Clonezilla lemez teljes klónozását, az összes partíciót, valamint az MBR vagy GPT területet másolja.

9. lépés Forrás kiválasztása

A varázsló ezen lépésében ki kell választanunk a klónozáshoz használt forráslemezt. Itt a rendszerben lévő lemezszámon (sda, sdb) kívül annak neve és sorozatszáma is megjelenik, így könnyen kiválasztható a kívánt lemez.

A meghajtó kiválasztása után nyomja meg az Enter billentyűt.

10. Lemez kiválasztása felvételhez

Ezután válassza ki a második lemezt, amelyre rögzíteni kíván. Legyen nagyon óvatos, mert a program törli az összes adatot ezen a lemezen. És ha téved, akkor pont az ellenkezője lesz, mint amit elterveztek.

11. A fájlrendszer ellenőrzése

Ha biztos abban, hogy a fájlrendszer nem sérült, választhatja az ellenőrzés kihagyását Az ellenőrzés kihagyása:

Ezt követően ismét meg kell nyomnia az Enter billentyűt.

12. lépés: Megerősítés

A biztonsági mentés megkezdése előtt a segédprogram megjelenít néhány információt a kiválasztott lemezekről és azok működéséről. Kétszer kell megnyomnia Y:

13. lépés: Másolás

A lemez másolása közben a Clonezilla egy folyamatjelző sávot jelenít meg, amely alapján megbecsülheti, hogy mennyi adat és idő van még hátra.

14. lépés: Befejezés

A másolás befejezése után tájékoztatást kap a teljes folyamatról és az eredményről. Nyomja meg az Enter billentyűt, és a megjelenő menüben kiválaszthatja a következő lépést. A kikapcsoláshoz válassza a kikapcsolás lehetőséget.

Ez minden. Meghibásodás esetén ezt a lemezt használhatja a sérült lemez helyett, vagy sikertelen kísérlet esetén minden adatot visszaállíthat róla. Ugyanígy történik a partíció klónozása és a Clonezilla-képre való klónozás. Ezután nézzük meg a Clonezilla kép helyreállítását.

Clonezilla Disk Recovery

A kezdeti rendszerindítás és a rendszer üzembe helyezésének lépései ugyanazok, mint a clonezilla merevlemez klónozásánál Linux alatt. Minden a 7. lépésig. Csak akkor kell kiválasztania, hogy ne a disk_to_disk, hanem a disk_to_image lehetőséget választja a lemezképekkel való együttműködéshez.

1. lépés: Művelet kiválasztása.

2. lépés: Hely

Válassza ki, honnan kapjuk a képet, local_dev, helyi eszköz:

2. lépés: Kép kiválasztása

Ebben a lépésben ki kell választania azt a képet vagy lemezt, amelyről helyreállítjuk:

3. lépés Felvevő lemez

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

n/a
Debian TutoriálokPARTÍCIÓK BIZTONSÁGI MENTÉSE A CLONEZILLÁVAL.