XML-webhelytérkép beküldése a Google Search Console-ba

Written by redzs

2022.01.20.

Kategóriák

XML-webhelytérkép beküldése a Google Search Console-ba

A webhelyén és annak tartalmában végzett sok munka után képzelje el, ha a Google soha nem is tudta volna, hogy létezik? Hogyan számíthatna arra, hogy sok – vagy akármennyi – látogatót fog kapni? Az oldaltérképnek a Google Search Console-fiókjában kell lennie ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassa a keresési rangsorban. Enélkül a Google-nak sokkal nehezebb dolga lesz az Ön webhelyének csínját-bínját ismernie. Vagy egyáltalán megtalálni. Szerencsére egyszerű és ingyenes XML-webhelytérképet generálni és elküldeni a Google-nak.

Mi az a webhelytérkép?

A webhelytérkép egy olyan fájl a webhelyén, amely tudatja a keresőmotorokkal, hogy az Ön webhelyén mely oldalak találhatók. Ez a szó szoros értelmében a webhely szerkezetének térképe. Egyes platformok, például a Squarespace és a Wix webhelytérképeket hoznak létre a webhelyéhez anélkül, hogy bármit is tenne, ezért mindenképpen ellenőrizze ezt, mielőtt elkezdi elküldeni a Google-nak.

A Google Webhelytérkép jelentés

Ha a Google Webhelytérképek jelentését választja , az a következőket teszi:

  • Tájékoztatja a Google-t a webhelyéhez tartozó új webhelytérképekről.
  • Lehetővé teszi a webhelytérkép beküldési előzményeinek megtekintését.
  • Megmutatja, hogy a Google talált-e hibákat webhelytérképeivel kapcsolatban, és mik ezek a hibák.

Vegye figyelembe, hogy a webhelytérkép-jelentés legfeljebb 1000 beküldött webhelytérképet jeleníthet meg, és ezek nem feltétlenül a beküldés sorrendjében jelennek meg. Tehát ha egy hatalmas webhelyet üzemeltet, amelynek nagyon-nagyon összetett a szerkezete, legyen tudatában ennek a korlátnak.

A Google Search Console webhelytérkép elküldése

Bár ez a folyamat a „beküldés” szót használja, valójában nem tölt fel semmit a Google-ba. Ehelyett tudatja a Google-lal, hogy a webhelyén hol találja meg a webhelytérképet. Lépésről lépésre menjünk végig rajta.

Követelmények és a Googlebot hozzáférés

Ahhoz, hogy webhelytérképet küldhessen el a Google-nak, rendelkeznie kell az alábbiak egyikével:

  • Tulajdonosi szintű (vagy adminisztrátori szintű) engedélyek a webhelyhez.
  • Ha nem Ön a webhely tulajdonosa, akkor a Google-nak a webhelyéhez tartozó robots.txt fájlra kell irányítania.

Ezenkívül a Googlebotnak hozzá kell férnie a webhelytérképhez, ami azt jelenti, hogy bejelentkezési követelményekkel nem zárható. Ha ellenőrizni szeretné, hogy a Googlebot hozzáfér-e a webhelytérképhez, nyissa meg a webhelytérkép URL-jét inkognitó módban. Ha te látod, akkor a Google is látja.

XML-webhelytérkép létrehozása és közzététele

Az első lépés az, hogy elküldi a webhelytérképet webhelyére, hogy a Google feltérképezze azt. Elfogadható oldaltérkép formátumban kell lennie . A legtöbb esetben az XML formátummal kell foglalkoznia, ha webhelytérképekkel dolgozik.

WordPress beépített eszköz

Létezik egy kezdetleges módja az XML-webhelytérkép létrehozásának, ha WordPresst használ. Egyszerűen adja hozzá a wp-sitemap.xml fájlt webhelye URL-címének végéhez, és a szoftver automatikusan létrehozza a szükséges fájlt.

google keresőkonzol oldaltérkép

Általában azonban azt javasoljuk, hogy egy beépülő modult használjon, hogy jobban irányíthassa, és egy kicsit jobban felépítettet kapjon. Az alapértelmezés szerint kapott megfelelő , de ha organikus keresési forgalom generálásáról van szó, a finom közel sem elég jó.

Plugin használata

Ha WordPress-t használ, javasoljuk, hogy egy beépülő modult használjon a webhelytérkép létrehozásához. Szerencsére a legtöbb SEO bővítmény rendelkezik ezzel a funkcióval, és valószínűleg már telepítette is valamelyiket. Ehhez a bemutatóhoz a Yoast SEO -t használjuk .

yoast seo plugin

A Yoast beépülő modul telepítése és aktiválása után nyissa meg a SEO hivatkozást az irányítópult bal oldali sávjában. Mutasson rá, majd kattintson az Általános elemre . Kattintson a Funkciók fülre, majd görgessen le az XML-webhelytérképek lehetőséghez, és kapcsolja be, ha még nem tette meg. Ha végzett, kattintson a Módosítások mentése gombra .

google keresőkonzol oldaltérkép

Annak ellenőrzéséhez, hogy ez működött, kattintson az XML-webhelytérképek jobb oldalán található Kérdőjel ikonra , majd válassza az XML-webhelytérkép megtekintése lehetőséget .

XML oldaltérkép

Miután megnyitotta az új oldalt, mindenképpen tartsa nyitva. Hamarosan újra szüksége lesz rá.

XML oldaltérkép

Webhelyének hozzáadása a Google Search Console-hoz

Miután létrehozta az XML-webhelytérképet, megnyithatja a Google Webhelytérképek jelentést. Nyissa meg a Search Console támogatási oldalát , és kattintson a Webhelytérkép-jelentés megnyitása elemre . Megjelenik a megfelelő Google Search Console, és ha még nem állított be fiókot, most megteheti.

google keresőkonzol oldaltérkép

Először is hozzá kell adnia a webhelyét. Kattintson a Keresési tulajdonság mezőre a bal felső sarokban, majd kattintson a Tulajdon hozzáadása elemre .

oldaltérkép

Válassza az URL-előtagot a jobb oldalon.

google keresőkonzol oldaltérkép

Írja be a domain URL-jét a mezőbe, majd kattintson a Folytatás gombra . Ezután megjelenik egy Tulajdonjog igazolása mező, amely néhány lehetőséget tartalmaz. Az alapértelmezett beállítás a HTML-fájl , de javasoljuk, hogy váltson a HTML-címkére .

ellenőrizze az XML webhelytérképet

Kattintson a kódtól jobbra található Másolás lehetőségre, majd lépjen a WordPress irányítópultjára. Mivel a Yoastot használjuk, a következő lépések kifejezetten erre a beépülő modulra vonatkoznak, de valószínűleg az Ön SEO beépülő moduljában is hasonló lépéseket kell követnie. Kattintson a SEO > Általános elemre a bal oldalsávon. Válassza felül a Webmestereszközök lapot. Illessze be a kódot a Google Ellenőrző kód mezőbe. Ha végzett, kattintson a Módosítások mentése gombra .

google keresőkonzol oldaltérkép

Ezután lépjen vissza a Google Search Console-ba, és kattintson az Ellenőrzés gombra . Ha mindent helyesen csinált, megjelenik egy Tulajdonjog igazolva mező.

A Google Search Console webhelytérkép URL-címének elküldése

Miután hozzáadta webhelyét, ideje hozzáadni az XML-webhelytérképet. Kattintson ismét arra a Keresési tulajdonság mezőre, és válassza ki az imént hozzáadott webhelyet. Kattintson a Webhelytérképek lehetőségre az oldal bal oldalán.

google keresőkonzol oldaltérkép

Nyissa meg a webhelytérképek oldalát, amelyet nyitva tartott a WordPress adminisztrációs paneljén, majd másolja ki az URL utolsó részét. Valami ilyesminek kell lennie, mint a sitemap_index.xml . Illessze be az Új webhelytérkép hozzáadása mezőbe, amelyen az Adja meg a webhelytérkép URL -jét a Google Search Console-ban.

Ha végzett, kattintson a Küldés gombra . Most látnia kell egy mezőt, amely a következőt írja: Webhelytérkép sikeresen elküldve .

google keresőkonzol oldaltérkép

Ez az! Adjon a Google-nak egy kis időt a teljes webhely feltérképezésére. Végül megtekintheti a webhelytérkép statisztikáit a Google Search Console-ban.

Webhelytérkép újraküldése és törlése

Még ha módosítja is webhelyét és webhelytérképét, nem kell újra elküldenie a Google-nak. A változtatásokat a rendszer a webhely következő feltérképezésekor rögzíti.

Ha töröl egy webhelytérképet, akkor eltávolítja azt a Webhelytérképek jelentésből, de a Google nem felejti el a webhelyet, annak szerkezetét vagy URL-címeit. Webhelytérkép törléséhez nyissa meg a domaint a Google Search Console-ban, kattintson a Webhelytérképek elemre a bal oldalon, majd kattintson a Webhelytérképre a Beküldött webhelytérképek alatt a részletes oldal megnyitásához.

google keresőkonzol oldaltérkép

Kattintson a vízszintes hárompontos ikonra a jobb felső sarokban, majd válassza a Webhelytérkép eltávolítása lehetőséget .

Becsomagolás

A Google által indexelt XML-webhelytérkép azt jelenti, hogy a legfrissebb tartalma megjelenik a keresési eredmények között. Csak akkor javíthatja rangsorolását a keresési eredmények között, és csak akkor vonzhat forgalmat, ha webhelye indexelve van, és ez a legjobb módja annak, hogy a Google indexelje magát, és bónuszként a Google Search Console-fiók sokkal több betekintést jelent webhelyére. . Tekintse meg végső útmutatónkat a Google Search Console számára, hogy kihasználhassa a platform által kínált lehetőségeket.

Ha még jobban szeretné felpörgetni SEO-ját, feltétlenül tekintse meg cikkünket arról, hogy a belső linkek hogyan segítik a SEO -t . Ebben a cikkben kitérünk a webhelytérképek fontosságára is.

És bár a Google a legnépszerűbb keresőmotor, nem ez az egyetlen. Mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy webhelytérképeit más helyekre is elküldte, mint például a Yandex és a Bing .

Milyen tapasztalatai vannak a Google Search Console használatával webhelytérképei kezeléséhez? Tudassa velünk a megjegyzésekben!

A cikk kiemelt képe: Jagrutiben B Patel / shutterstock.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

n/a
Wordpress TutoriálokGoogleXML-webhelytérkép beküldése a Google Search Console-ba