A veszteségmentes tömörítés megértése és használata

Written by redzs

2022.01.06.

Kategóriák

A veszteségmentes tömörítés megértése és használata

2022. január 6-án tette közzé Will Morris a WordPressben | 0 hozzászólás

A veszteségmentes tömörítés megértése és használata

A képek, videók és egyéb fájlok használata javíthatja blogbejegyzéseinek minőségét, és javíthatja WordPress-webhelye megjelenését. A túl sok „nehéz” elem használata azonban lelassíthatja webhelyét, és befolyásolhatja annak általános teljesítményét . Szerencsére a veszteségmentes tömörítés csökkentheti a fájlméretet anélkül, hogy befolyásolná azok minőségét.

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a veszteségmentes tömörítést, és azt, hogy mikor érdemes használni. Ezután elmagyarázzuk, hogyan kell ezt a tömörítési módszert alkalmazni a képekre és fájlokra.

Lássunk neki!

Mi az a veszteségmentes tömörítés?

A veszteségmentes tömörítés csökkentheti a fájlméretet a redundáns adatok eltávolításával és elkülönítésével . Ezzel a módszerrel kicsinyítheti a fájlokat anélkül, hogy befolyásolná azok általános minőségét. Ez is teljesen visszafordítható.

Például itt van egy kép veszteségmentes tömörítéssel a jobb oldalon. A fájl mérete 335 KB-ról 294 KB-ra csökkent:

Példa a veszteségmentes tömörítésre.

Amint valószínűleg láthatja, a képminőségben nincs észrevehető különbség. A fájl azonban 12,24 százalékkal lett kisebb.

A veszteségmentes tömörítés olyan algoritmust használ, amely szavak, minták és egyéb szükségtelen adatok ismétlődéseit keresi. Ezután ezeket az információkat számokkal helyettesíti, és az eredeti adatokat egy külön indexfájlban tárolja.

Ezenkívül eltávolítja a metaadatokat a képekről. Ezért ez a tömörítési módszer leegyszerűsített fájlokat hoz létre anélkül, hogy törölné azok további információit.

A veszteségmentes tömörítés az átlátszó hátterű fényképekhez és a sok szöveget tartalmazó képekhez a legalkalmasabb. Ezek a leggyakoribb veszteségmentes fájlformátumok:

  • Portable Network Graphics (PNG)
  • Graphics Interchange Format (GIF)
  • Zip fájlok (ZIP)
  • Nyers képek (RAW)
  • Bittérképes képfájlok (BMP)

Ezenkívül a veszteségmentes tömörítést egyre gyakrabban használják hangfájlokhoz. A streaming óriások, a Spotify, az Apple Music és a TIDAL ezzel a módszerrel gyorsítják fel a tartalom betöltését a zene minőségének romlása nélkül.

Miért érdemes veszteségmentes tömörítést használni?

Ahogy korábban említettük, a veszteségmentes tömörítés egy algoritmust használ a képek és más fájltípusok tömörítésére. Íme néhány a leggyakrabban használt algoritmusok közül:

  • Huffman kódolás : Ez az algoritmus különböző értékeket rendel a karakterekhez és azok gyakoriságához.
  • Aritmetikai kódolás : Ez a teljes fájlt karakterek sorozataként kódolja, a hozzájuk rendelt szimbólumokkal.
  • Futáshosszú kódolás : Megkeresi a karakterek ismétlődéseit a kódban, majd kisebb bájtokba kódolja azokat.

Ezek a tömörítési módszerek a fájlok minőségének romlása nélkül csökkentik a fájlokat. Az indexelt adatok miatt visszaállíthatja a fájlokat eredeti méretükre. Ezért a veszteségmentes ellentétben áll a veszteséges tömörítéssel , amely visszafordíthatatlan változásokat okoz a képeken és más médiafájlokban.

A képtömörítés elengedhetetlen a webhely teljesítményének javításához. Kezdetnek a kisebb képek javítják az oldal betöltési idejét. Ez az egyik kulcsfontosságú rangsorolási tényező a Google-nál annak meghatározásakor, hogy hol helyezze el a tartalmat a keresőmotorok eredményoldalain.

A Google a Core Web Vitals nevű mérőszámok sorozatát használja . A következő két mutató vonatkozik a webhelyén lévő képekre:

  • First Contentful Paint (FCP). Az FCP azt méri, hogy mennyi idő alatt jelenik meg az oldalon az első elem. Lehet szöveges vagy képi elem. Ha webhelyének először be kell töltenie egy képet vagy más médiafájlt, a veszteségmentes tömörítés használata felgyorsítja a felhasználók betöltési idejét.
  • Legnagyobb tartalmat tartalmazó festék (LCP). Ez azt méri, hogy mennyi idő alatt jelenik meg az oldalon a legnagyobb elem. Valószínűleg ez lesz az egyik képed. Ezért, ha a fényképe kisebb fájlmérettel rendelkezik, az LCP pontszám jobb lesz.

A kisebb képek nem csak a SEO szempontjából fontosak. A felhasználói élményhez (UX) is elengedhetetlenek. Ha az oldalak lassan töltődnek be, az olvasók frusztrálttá válhatnak, és kattintással elhagyhatják webhelyét.

Végül a veszteségmentes tömörítés megőrzi a képminőséget. Ezért használata nem jelenít meg szemcsés vagy nem fókuszált grafikát a webhelyén. Mint ilyen, ez a tömörítési módszer segíthet webhelyének professzionális megjelenésében az olvasók számára.

2 módszer a veszteségmentes tömörítés alkalmazására a képeken

Néhány különböző módszerrel veszteségmentes tömörítést alkalmazhat a képeken. E stratégiák némelyike ​​a WordPress irányítópultján történik, míg mások külső szoftverekre támaszkodnak. Nézzünk meg két különböző tömörítési lehetőséget!

1. Használjon képtömörítő beépülő modult

Egyes WordPress képoptimalizáló bővítmények veszteségmentes módszerrel tömöríthetik a képeket. A beépülő modul használata gyors és egyszerű lehetőség, mivel az eszköz tömörítést tud alkalmazni az egész webhelyen. Ezért nem kell minden képet manuálisan szerkesztenie, ami időigényes lehet.

Javasoljuk az Imagify beépülő modul használatát a képek tömörítéséhez. Több beépített tömörítési szinttel rendelkezik, és sokféle képtípushoz használható:

Az Imagify bővítmény kezdőlapja

Miután telepítette és aktiválta a beépülő modult, lépjen a WordPress irányítópultján a  Beállítások > Imagify elemre . Ezután három különböző optimalizálási szintet fog látni az oldal tetején:

Az Imagify bővítmény beállításai.

Érdemes a NORMÁL lehetőséget választani a különböző lehetőségek közül. Ez a beállítás veszteségmentes tömörítést alkalmaz a képeken. Ezt a tömörítést automatikusan is végrehajthatja, ha engedélyezi a képek automatikus optimalizálását a feltöltés konfigurációjában.

2. Használja a képszerkesztő szoftvert

A képszerkesztő alkalmazások, mint például az Adobe Photoshop és a GIMP , gyakran lehetővé teszik a tömörítési módszer kiválasztását a képekhez. A pontos lehetőségek és folyamat a választott szoftvertől függően változhat.

Például, ha van GIMP-je, viszonylag könnyen használhatja a veszteségmentes tömörítést. Először nyissa meg a képet a képszerkesztő szoftverrel. Ezután lépjen a  Fájl > Exportálás másként menüpontra :

Kép exportálása a GIMP-ben.

Ezután nyissa meg a Fájltípus kiválasztása (kiterjesztés szerint)  alatti legördülő menüt, és görgessen le a PNG-kép kiválasztásához :

Kép mentése PNG formátumban.

Kattintson az Exportálás gombra  , és megjelenik egy felugró ablak, ahol kiválaszthatja a veszteségmentes tömörítési szintet 0-9 között:

A PNG veszteségmentes tömörítési szint kiválasztása GMP-ben.

Végül kattintson az Exportálás gombra  a kép tömörítéséhez és mentéséhez PNG formátumban. A fájlnak most kisebbnek kell lennie a fénykép minőségének romlása nélkül.

A veszteségmentes tömörítés előnyei

A veszteségmentes tömörítés fő előnye, hogy nem rontja a képminőséget. Ezért ideális lehet a képekre támaszkodó webhelyek és vállalkozások számára.

Ha például egy csúcskategóriás e-kereskedelmi üzletet üzemeltet , valószínűleg meg akarja majd mutatni termékeit. A legjobb minőségű képek használata apró részleteket mutathat be, és vásárlásra ösztönözheti a felhasználókat.

Hasonló módon a professzionális fényképezési portfólió is profitálhat ebből a tömörítési módszerből. Megmutathatja képességeit, és esetleg új ügyfeleket és értékesítéseket vonzhat a kiváló minőségű fényképek karbantartásával.

Ezenkívül a veszteségmentes tömörítés visszafordítható. Az összes eltávolított metaadat külön fájlokban kerül mentésre. Ezért visszaállíthatja a képeket, ha nem elégedett a tömörítési eredménnyel.

Végül ez a tömörítési módszer több fájltípusra is vonatkozik. Ha webhelye különböző elemeket használ, például GIF-eket, hangfájlokat és PNG-képeket, akkor mindegyiket tömörítheti, hogy csökkentse a webhely betöltési idejét.

A veszteségmentes tömörítés hátrányai

Sajnos a veszteségmentes tömörítés nem kínál annyi teljesítményelőnyt, mint a veszteséges tömörítés . Mivel ez a módszer nem törli az adatokat, a kapott képek továbbra is jelentős fájlmérettel rendelkezhetnek. Ezért érdemes megfontolni további optimalizálási technikák alkalmazását webhelye felgyorsítása érdekében.

Javasoljuk például, hogy engedélyezze a GZIP-tömörítést a WordPress webhelyén. A GZIP az általános adatfájlokat a lehető legkisebb méretben szolgálja ki a látogatók számára, segítve a böngészőjüknek a webhely gyorsabb betöltését. Szerencsére ez a tömörítési típus könnyen beállítható egy olyan bővítménnyel, mint például a WP-Optimize :

A WP-Optimize bővítmény

Ezenkívül fontolóra veheti a Content Delivery Network (CDN) használatát . A CDN egy sor szervert használ világszerte, hogy tartalmakat szállítson a felhasználóknak a legközelebbi helyükről. Mint ilyen, ez a hálózat javíthatja webes teljesítményét a világ minden tájáról érkező látogatók számára.

Következtetés

A képek tömörítése csökkentheti a fájlméretet és javíthatja a betöltési időt. Mint ilyen, a tömörítés javíthatja webhelye felhasználói élményét, és javíthatja a keresőoptimalizálást (SEO).

Amint azt ebben a cikkben tárgyaltuk, a veszteségmentes tömörítés a képfájlok minőségének romlása nélkül csökkenti a képfájlokat. Ez a módszer eltávolítja a metaadatokat és az ismétlődő információkat, és külön fájlba menti. Ezért felgyorsíthatja webhelyét, miközben fenntartja a fényes és izgalmas grafikát, hogy vonzza olvasóit.

Van kérdése a veszteségmentes tömörítés használatával kapcsolatban? Tudassa velünk az alábbi megjegyzések részben!

Kép a Hendo Wang / unsplash.com webhelyről, Kiemelt kép a rupadaratan / shutterstock.com webhelyen

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Wordpress TutoriálokKépek tömöritéseA veszteségmentes tömörítés megértése és használata