WordPress! Mi: több webhely (MU) ‘Mutisite’

Written by redzs

2022.07.30.

Kategóriák

Mi az a WordPress Multisite

A többhelyes hálózat minden felhasználója ugyanazokat a beépülő modulokat és témákat használja .

A többhelyes hálózaton létrehozott webhelyek azonban külön médiafeltöltési könyvtárakkal rendelkeznek a WordPress telepítésében. Ez azt jelenti, hogy minden webhelynek külön mappája van a képeknek és más feltöltött fájloknak, így nem férhet hozzá egy webhely képeihez a hálózat másik webhelyéről.

Miért érdemes WordPress többoldalas hálózatot használni?

A WordPress többhelyes hálózatok nagyszerű lehetőséget kínálnak azok számára, akik külön webhelyeket szeretnének kezelni egyetlen irányítópultról. A többoldalas hálózatokat vállalatok, iskolák, egyetemek, hírügynökségek, online vállalkozások és egyebek használják.

Akár saját blogplatformot (bloghálózatot) is létrehozhat egyetlen többhelyes telepítéssel.

Tárhely WordPress többoldalas telepítésekhez

A többhelyes telepítés létrehozása előtt fontolja meg hálózata méretét, és hasonlítsa össze a legjobb WordPress tárhelyszolgáltatók árait és szolgáltatásait .

Ha csak néhány webhelyet tervez a hálózatában, akkor a megosztott tárhely fiók jó választás.

Ha nagy WordPress többhelyes hálózatot tervez, akkor érdemes lehet választani a VPS tárhely , a felügyelt WordPress tárhely vagy egy dedikált szerver között.

Javasoljuk a Bluehost vagy a SiteGround használatát , mert ezek számos tárhelytervet kínálnak, amelyek megfelelnek a tárhely minden szintjének, és mindkettőt hivatalosan elismeri a WordPress.

Több webhelyes hálózat engedélyezése a WordPressben

Miután rendelkezik tárhelyszolgáltatóval, telepítenie kell a WordPress -t .

A telepítés befejezése után csatlakozzon webhelyéhez egy FTP-kliens , például a FileZilla segítségével.

Ezután keresse meg és szerkessze a wp-config.php fájlt a webtárhely cPaneljében .

Ezután adja hozzá a következő sort közvetlenül a „Ennyi, hagyja abba a szerkesztést! Boldog blogírást” a fájlban.

1
2
/* Multisite */
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Mentse el a wp-config.php fájlt, és jelentkezzen ki a cPanelből. Ezután jelentkezzen be a WordPress webhelyére. Bejelentkezés után lépjen az Eszközök » Hálózat beállítása menüpontra . Itt konfigurálhatja a WordPress többoldalas hálózatát.

A hálózatbeállítási képernyőn válassza ki, hogy a hálózati webhelyeket a saját aldomainjükön (például blog1.example.com és blog2.example.com) vagy alkönyvtárukon (például example.com/blog1 és example.com/blog2) szeretné-e használni.

Ez azért fontos, mert ha egyszer kiválasztott, ezt a beállítást később nem módosíthatja.

Aldomain több webhelyhez

Ha aldomaineket választ, akkor módosítania kell a DNS -beállításokat a domain-leképezéshez. Egy pillanat alatt megmutatjuk, hogyan.

A hálózat részletei részben írja be a többhelyes hálózat nevét és adminisztrátori címet. Kattintson a ‘Telepítés’ gombra.

A következő képernyőn látni fogja a kódot, amelyet hozzá kell adnia a wp-config.php és a .htaccess fájlhoz. Mindkét fájl a WordPress gyökérkönyvtárában található .

Csatlakozzon ismét webhelyéhez FTP-kliens segítségével, majd nyissa meg és szerkessze ezeket a fájlokat a WordPress által biztosított kód beillesztésével.

Többhelyes hálózat engedélyezése

Miután mindkét fájlt frissítette, a következő bejelentkezéskor a WordPress többoldalas hálózata jelenik meg a WordPress adminisztrációs sávjában.

Hálózati rendszergazdai beállítások

Több webhely létrehozása aldomainek használatával

Ha úgy döntött, hogy aldomaineket használ a többhelyes hálózat webhelyeihez, akkor létre kell hoznia egy aldomaint csillaggal az aldomainnévként. Ezt helyettesítő karakteres aldomainnek hívják. Ha például a WordPress telepítése www.example.com, akkor létre kell hoznia a *.example.com aldomaint.

Ehhez először be kell jelentkeznie a WordPress tárhelyfiókja cPanel irányítópultjára.

Ebben az oktatóanyagban megmutatjuk, hogyan néz ki ez a Bluehost irányítópultján. Ha másik gazdagépet vagy domainregisztrátort használ , akkor az irányítópult eltérően nézhet ki.

A Bluehost-fiók irányítópultján görgessen le a Domains részhez, majd kattintson az Aldomains elemre .

Joker karakteres aldomainek beállítása

A következő oldalon írja be a csillagot (*) az aldomain mezőbe, és válassza ki a fő domaint a legördülő menüből.

Helyettesítő karakteres aldomain hozzáadása

A kiválasztás után a cPanel automatikusan felismeri a dokumentum gyökerét, és megjeleníti az alábbi mezőben. Most kattintson a Létrehozás gombra az új helyettesítő karakteres aldomain hozzáadásához.

A WordPress többoldalas hálózati beállításainak konfigurálása

A többhelyes hálózat beállítása után feltétlenül ellenőrizze a beállításokat, hogy webhelye a kívánt módon működjön.

Ezt megteheti a WordPress irányítópultjáról.

A hálózati beállítások konfigurálásához jelentkezzen be WordPress webhelyére, és vigye az egérmutatót a Webhelyek elemre . Ezután kattintson a Hálózati rendszergazda » Irányítópult elemre az adminisztrációs terület bal felső sarkában.

A kiugró menüben kezelheti a webhelyeket, a felhasználókat, a témákat, a beépülő modulokat, és konfigurálhatja a WordPress többhelyes telepítésének beállításait.

Hálózati rendszergazdai irányítópult

A többhelyes hálózati adminisztrációs beállítások lapon alapértelmezett témákat, oldal- és bejegyzésszöveget, a WordPress által az új felhasználóknak küldött üdvözlő e-maileket stb. állíthat be.

Ne feledje, hogy a többhelyes hálózat adminisztrációs beállításaiban végzett minden módosítás hatással lesz a többhelyes hálózat összes webhelyére és felhasználójára.

Webhelyek kezelése WordPress többoldalas hálózaton

Ezenkívül a Webhelyek képernyőn kezelheti a több webhelyen telepített WordPress összes egyedi webhelyét . A többhelyes irányítópult segítségével webhelyeket adhat hozzá, törölhet, deaktiválhat és archiválhat a hálózaton.

Új webhelyek hozzáadása a WordPress több webhelyes hálózatához

Ha deaktivál egy webhelyet a többhelyes hálózaton, az el lesz rejtve a több webhelyet használó felhasználók és a webhely látogatói elől. Bárki, aki megpróbál felkeresni egy deaktivált webhelyet, a következő üzenetet fogja látni: „Ez a felhasználó úgy döntött, hogy törli a fiókját, és a tartalma már nem érhető el.”

A többhelyes hálózat archivált webhelyeit csak a hálózat kiemelt rendszergazdája láthatja. Bárki, aki megpróbál felkeresni egy archivált webhelyet, a következő üzenetet fogja látni: „Ez a webhely archiválva vagy felfüggesztve”.

A többoldalas WordPress hálózat kiemelt rendszergazdái spamként jelölhetnek meg egy webhelyet a hálózaton . Ez mindenki számára láthatatlanná teszi a webhelyet. Egy webhely törlésével véglegesen eltávolítja azt a hálózatából.

Ha többet szeretne megtudni, tekintse meg lépésenkénti oktatóanyagunkat a WordPress többhelyes hálózat megfelelő telepítéséről és beállításáról.

Reméljük, hogy ez a cikk segített megtanulni a WordPress Multisite alapjait és működését! További információért tekintse meg az alábbi további olvasmányokat.

Feliratkozhat YouTube csatornánkra is, ahol lépésről lépésre nézheti meg a WordPress videós oktatóanyagokat, és kövessen minket a Twitteren és a Facebookon a legújabb frissítésekért.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Wordpress TutoriálokWordPress! Mi: több webhely (MU) ‘Mutisite’